Lahanagiller ailesinin üyesi olan brokoli, sağlığa faydalı birçok bileşik içerir. Bunların başında C vitamini, B6 ve magnezyum gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat da kalp sağlığını korumaya destek oluyor. İçerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir. İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmekte.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Brokoli, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.
1 porsiyon brokoli; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.
EN ZENGİN LİF KAYNAKLARINDAN BİRİ
Brokoli, besinler arasında lif şampiyonlarından biri olarak biliniyor. İçerisinde bulunan besin değerleri ile vücudu toksinlerden, aşırı şekerden, kolesterolden ve kanserojenlerden koruyor. Londralı bilim adamlarının araştırmasına göre düzenli sebze tüketimi, sindirimi normalleştiriyor ve mide-bağırsak hastalıklarını önlüyor.